Państwowa Inspekcja Sanitarna w ostatnich badaniach wykryła obecność niebezpiecznych bakterii Salmonella spp. w jednym z produktów dostępnych na polskim rynku. Konsumenci są ostrzegani przed ryzykiem zatrucia pokarmowego, szczególnie jeśli jajka nie zostaną poddane odpowiedniej obróbce termicznej.

Salmonella w jajkach – jakie produkty są zagrożone?

Sanepid przeprowadził rutynowe kontrole produktów, podczas których wykryto bakterie Salmonelli w jednej z partii jajek od producenta Spółdzielnia Producentów PolEggs z Krotoszyna. Szczegóły dotyczące zagrożonego produktu:

  • Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
  • Numer partii: 22.09.2024
  • Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
  • Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700

Działania po wykryciu zagrożenia

Po stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella, podjęto natychmiastowe działania w celu wycofania niebezpiecznej partii jajek ze sprzedaży. Producent samodzielnie poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające, aby zapobiec ewentualnym przypadkom zatruć.

Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?

Spożycie produktów skażonych Salmonellą może prowadzić do zatrucia pokarmowego, którego objawy obejmują:

  • Bóle brzucha
  • Nudności i wymioty
  • Biegunkę
  • Gorączkę

Objawy te mogą pojawić się od kilku godzin do kilku dni po spożyciu zanieczyszczonych produktów. Szczególnie narażone są osoby starsze, dzieci oraz osoby z osłabioną odpornością.

Jak zapobiec zakażeniu?

Aby uniknąć ryzyka zatrucia, należy zawsze stosować się do zasad bezpiecznej obróbki termicznej jaj oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Gotowanie jajek w temperaturze co najmniej 70°C przez 10 minut niszczy bakterie Salmonelli, co minimalizuje ryzyko zakażenia.

Co zrobić, jeśli kupiłeś/aś zagrożone produkty?

Jeśli w twojej lodówce znajdują się jajka z wymienionej partii, natychmiast przestań ich używać i zwróć produkt w miejscu zakupu. Konsumenci mają prawo do otrzymania zwrotu kosztów za wadliwy produkt.

Czy są inne zagrożenia związane z Salmonellą?

Zatrucia pokarmowe spowodowane przez Salmonellę są jednym z najczęstszych zakażeń bakteryjnych w Polsce. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, rocznie notuje się setki przypadków zatruć pokarmowych wywołanych przez te bakterie. Kluczową rolę w zapobieganiu infekcjom odgrywa higiena oraz odpowiednie przygotowywanie posiłków.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomia, finanse oraz OSINT z ponad 20-letnim doświadczeniem. Autor publikacji w czołowych międzynarodowych mediach, zaangażowany w globalne projekty dziennikarskie.

Napisz Komentarz

Exit mobile version