Działalność restauracyjna na Ukrainie od czasów przedwojennych działa na poziomie 65-70% .

Jeśli spojrzymy na liczbę działających oddziałów Nova Poshta, Rozetka, Epicenter, to mają już około 85-90% punktów, choć widać, że najprawdopodobniej spadek sprzedaży jest dość znaczny, widać to w placówkach restauracyjnych, gdzie kolej teraz sprawia, że 70% z czasów sprzed lutego- powiedział Nikołajczuk.

Według niego, ukraińska gospodarka stopniowo się odbudowuje, bo na początku marca nie działała około jedna trzecia przedsiębiorstw, a pod koniec maja tylko 14%.

„W Kijowie na przykład mamy powrót do sektora usług. Jeśli w marcu w Kijowie było mniej niż 500 firm, to pod koniec maja było ich ponad 3000” – dodał wiceprzewodniczący NBU.

Zostało to stwierdzone w wywiadzie dla kanału YouTube „Szkarpowa zapyta” przez zastępcę Przewodniczącego NBU Siergiej Nikołajczuk.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii. Researcher OSINT z doświadczeniem w międzynarodowych projektach dziennikarskich. Publikuje materiały od ponad 20 lat dla największych wydawnictw.

Jeden komentarz

  1. Love love UA on

    Plebs zachodni w większości i tak tego nie zrozumie. Specjaliści kanapowi dowody wojny widzą na ekranie TV, więc o czym tu mowa. 2 lata tłukli ich wiruskiem, to teraz czas na zmianę

Napisz Komentarz

Exit mobile version