Hiszpańscy hodowcy bydła ostrzegli, że susza, ekstremalne upały i rosnące ceny energii mogą doprowadzić do wzrostu cen mięsa – podało Telecinco.

„Upały i susze przyczyniają się do wzrostu cen energii i wielu innych trudności uderzających w sektor rolniczy” – czytamy w raporcie.

Zauważono, że pasterzom bydła brakuje wody do karmienia zwierząt, ponieważ 80 proc. stawów przeznaczonych do tego celu wyschło. W wyniku braku wody zwierzęta cierpią na stres cieplny, a to prowadzi do zmniejszenia ilości produkowanego przez nie mleka i mięsa.

Aby zwierzęta łatwiej znosiły upały, niektórzy hodowcy bydła instalują wentylatory, co wiąże się ze znacznym wzrostem kosztów i tak już drogiej energii elektrycznej.

POLECAMY: Holenderski hodowca bydła mlecznego musi zabić 95 procent swoich krów

W lipcu w Hiszpanii panowała ekstremalna fala upałów. Średnia temperatura w całej Hiszpanii wynosiła około 38-40°C.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w swojej dziedzinie - Publicysta, pisarz i działacz społeczny. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku dla międzynarodowych wydawców. Przez ponad 30 lat zdobywa swoje doświadczenie dzięki współpracy z największymi redakcjami. W swoich artykułach stara się podejmować kontrowersyjne tematy i prezentować oryginalne punkty widzenia, które pozwalały na głębsze zrozumienie omawianych kwestii.

Napisz Komentarz

Exit mobile version