4 stycznia 2023 r. UE zezwoliła na dodawanie owadów (świerszczy domowych) do wypieków, makaronów i innych półproduktów „przeznaczonych dla ludności”.

Zupełnie niezauważona przez media głównego nurtu Unia Europejska ogłosiła nowe rozporządzenie w Dzienniku Urzędowym UE 4 stycznia 2023 r. Upoważnienie biegnie 20 dni po publikacji i musi zostać wdrożone przez wszystkie państwa członkowskie UE bez wyjątku po 20 dniach (od 24.01.2023 r.).

Chociaż istnieje bardzo niewiele opublikowanych dowodów dotyczących alergii i możliwych reakcji anafilaktycznych, Komisja Europejska uważa, że nie ma potrzeby rejestrowania szczegółowych wymagań dotyczących etykietowania dotyczących możliwych reakcji alergicznych.

Następujące produkty mogą wkrótce trafić na rynek konsumencki z dodatkiem świerszczy.

Pieczywo wieloziarniste, kanapki wieloziarniste, krakersy i paluszki chlebowe, batoniki zbożowe, suche premiksy do wyrobów piekarniczych, herbatniki, makarony suche z nadzieniem i bez, sosy, przetworzone produkty ziemniaczane, potrawy z roślin strączkowych i warzyw, mrożona pizza konsumpcyjna gotowa do spożycia, makarony generyczne i produkty z serwatki w proszku, analogi mięsa (wegetariańskie zamienniki mięsa), zupy, koncentraty zup i zupy w proszku, przekąski z mąki kukurydzianej, napoje piwnopodobne, wyroby czekoladowe, orzechy i nasiona oleiste, przekąski (z wyjątkiem chipsów) i przetwory mięsne.

Komisja uważa, że w unijnym wykazie nowej żywności, na którą udzielono zezwolenia, NIE należy umieszczać szczegółowych wymogów dotyczących etykietowania dotyczących potencjalnego powodowania pierwotnego uczulenia przez Acheta domesticus.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Jeden komentarz

Napisz Komentarz

Exit mobile version