Renata Kowalczyk, szefowa popularnego zakopiańskiego lokalu Karczma Obrochtówka, zmarła nagle w wieku 50 lat. Restauracja ta zyskała sławę po tym, jak ponad dekadę temu Magda Gessler przeprowadziła tam program „Kuchenne rewolucje”. Od tego czasu Karczma Obrochtówka stała się jednym z najbardziej znanych miejsc na mapie Zakopanego.

Wiadomość o nagłej śmierci Renaty Kowalczyk, szefowej Karczmy Obrochtówka w Zakopanem, wstrząsnęła mieszkańcami miasta oraz sympatykami tej słynnej restauracji. Kowalczyk zmarła 18 lutego, w wieku zaledwie 50 lat, pozostawiając w żałobie swoją rodzinę i przyjaciół. Jej odejście stanowi stratę dla lokalnej społeczności oraz dla gastronomii w Polsce.

„Nasza kochana szefowa Renata odeszła nagle w dniu 18.02.2023. Nasze serca rozpadły się na kawałki, była dla nas ostoją spokoju, szefową, ale i mamą. Każdy, kto miał okazje poznać Renatę, wiedział jakim cudownym i pogodnym człowiekiem była” – napisano na Facebooku.

Aktualnie nie wiadomo, co stanie się z Karczmą Obrochtówka po śmierci Renaty Kowalczyk, jednak można przypuszczać, że lokal przejdzie w dobre i troskliwe ręce. Mieszkańcy Zakopanego i sympatycy restauracji na pewno będą pamiętać Kowalczyk jako osobę, która wprowadziła do Karczmy Obrochtówka wyjątkowy klimat i serdeczność. Jej dobry duch z pewnością pozostanie wśród gości i pracowników restauracji, którzy będą kontynuować jej dzieło i dążenie do perfekcji w sztuce kulinarnej.

W 2010 roku Magda Gessler odwiedziła Karczmę Obrochtówka prowadzoną przez Renatę Kowalczyk, która stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w Zakopanem. Nagranie z „Obrochtówki” stało się kanwą dla czołówki programu „Kuchenne rewolucje”, na którym można zobaczyć uśmiechniętą Renatę Kowalczyk i Magdę Gessler tańczące razem.

Po śmierci Renaty Kowalczyk lokal pozostanie zamknięty na kilka dni, ale załoga obiecuje kontynuować jego tradycję. Jednak z pewnością będzie to już miejsce bez Renaty, która była nie tylko szefową restauracji, ale również jej duszą i dobrym duchem. To wielka szkoda dla lokalnej społeczności i dla wszystkich, którzy odwiedzali Karczmę Obrochtówka i cieszyli się jej niepowtarzalnym klimatem oraz wyjątkową kuchnią

Zespół nagłej śmierci w Polsce, jak i na całym świecie od pewnego czasu jest popularną jednostką statystyczną w kartotekach zgonu. Oczywiście służby medyczne z powodu utrzymywanej narracji nie wiążą tego z pewnym specyfikiem jednak świadomi ludzie, zdają sobie z tego sprawę.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version