„Inflacja mięsa” dotknęła niemieckich konsumentów w środku sezonu grillowego, pisze Die Welt.

Według Federalnego Urzędu Statystycznego, na który powołuje się autor Christoph Kapalschinsky, cena wieprzowiny wzrosła o 21,2 procent, drobiu o 23,8 procent, a wołowiny i cielęciny o 22,3 procent.

„Wysokie ceny mogą skłonić prywatne gospodarstwa domowe do ograniczenia konsumpcji mięsa – i to w samym środku sezonu grillowego” – czytamy w publikacji.

POLECAMY: Kobieta w Niemczech przesiadła się na konia z powodu wysokich cen benzyny

A to – konkluduje publicysta – uderzyłoby w branżę mięsną w momencie, gdy już jest w złej kondycji.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version