Sieć sklepów Carrefour w Polsce rozszerzyła swoją ofertę o nowe produkty zawierające jadalne robale. „Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach obserwujemy bardzo pozytywne wyniki” – informuje sieć.

POLECAMY: Zwróć uwagę na ten kod. Po nim rozpoznasz, że w produkcie są robaki

Carrefour poinformował, że produkty zawierające jadalne owady są obecnie dostępne w pięciu sklepach sieci w Warszawie. W sklepach Westfield Mokotów oraz Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87 można znaleźć produkty marki Foodbugs, takie jak batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy.

POLECAMY: Afera w prywatnym przedszkolu we Wrześni. Dzieciom podawano do zjedzenia żywe owady?

Oferta „Robaki Z Paki” dostępna jest w Westfield Arkadia, a także w sklepie Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Wśród produktów tej marki są np. chipsy z czosnkiem i wasabi czy „Chrupiące robaczki” z chilli lub solą.

Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska, poinformował, że po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w sklepach sieci, obserwowane były bardzo pozytywne wyniki sprzedaży. Z tego powodu Carrefour zdecydował się na rozszerzenie swojego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów.

Sieć Carrefour chwali się wprowadzeniem do swojego asortymentu „niecodziennych produktów używanych w lokalnej kuchni”, które są dostarczane przez młode, innowacyjne firmy, z którymi sieć nawiązała współpracę.

Sieć powołuje się na słowa mgr inż. Radosława Bogusza ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który twierdzi, że robale zawierające pancerz chitynowy są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Według niego, owady zawierają pełnowartościowe białko o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszcz z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

https://legaartis.pl/blog/wp-content/uploads/2023/02/Facebook-video-2023-02-18T084412.575.mp4
Obalamy wypowiedź naukowca promującego nurt Ursuli von der Leyen

Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych” – czytamy w komunikacie sieci.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

Napisz Komentarz

Exit mobile version