Wielu Polaków z pewnością myśli, ze temat robali, jakie mają zastąpić mięso i produkty zboże umarł śmiercią naturalną. Niestety mamy dla nich złą wiadomość. Firma HiProMine z Robakowa, specjalizująca się w produkcji białka z owadów, obecnie prowadzi prace nad nowym zakładem w województwie lubuskim. Planowane jest uruchomienie ośrodka wiosną przyszłego roku.

POLECAMY: Carrefour rozszerza asortyment „jadalnych” robali

Decyzja o budowie nowego zakładu została podjęta w celu zwiększenia produkcji nawet 40-krotnie. Fabryka powstaje w Karkoszowie, województwo lubuskie, z planowanym otwarciem na wiosnę. Centrum Genetyczne HiProMine pozostanie w Robakowie, w okolicach Poznania.

POLECAMY: Co jedzą świerszcze, które później przerabiane są na mąkę. „Każdy powinien to przeczytać”

Oprócz prac budowlanych, firma intensywnie przygotowuje się do wdrożenia procesów produkcyjnych i prowadzi rekrutację pracowników.

„Decyzja o budowie nowego zakładu, w którym na masową skalę będziemy hodować owady i produkować z nich komponenty paszowe takie jak białko czy olej, była koniecznością. To nie tylko kwestia metrów kwadratowych, unikatowych maszyn i linii produkcyjnej. To strategia, której celem jest przyszłość i utrzymanie konkurencyjności w erze ciągłych zmian” – mówi dyrektor zakładu Rafał Szczelina.

POLECAMY: Naukowiec ostrzega przed spożywaniem robali. „Pojawiają się nowe, nieznane nam dotąd zagrożenia”

W Karkoszowie planuje się produkcję białka, oleju i nawozów pochodzących z insektów.

Obecnie istnieje tylko kilka większych zakładów na świecie, które przetwarzają owady na białko, używane następnie w paszach dla zwierząt. Wśród tych zakładów znajdują się duże fabryki we Francji i Holandii, podczas gdy inne przedsiębiorstwa funkcjonują głównie na mniejszą skalę. W Polsce HiProMine jest jedyną firmą w tej branży, działającą na większym obszarze.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.

Ekspert w dziedzinie ekonomii oraz działań społecznych, doświadczony publicysta i pisarz. Pierwsze artykuły opublikował w 1999 roku publikacjami dla międzynarodowych wydawców. Współpracując z czołowymi światowymi redakcjami.

2 komentarze

Napisz Komentarz

Exit mobile version